Внимание! Във въздуха вече няма да се носят погрешно обвиняваните за алергизиращи „пухчета на тополите“, но в топлите и сухи дни доста пациенти ще се чувстват зле. Причината е в цъфтежа на житните треви. Техният прашец не се вижда, но ще се носи във въздуха и ще предизвиква алергични оплаквания.

  • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – нисък

    Хладното време забавя развитието на липите и се очаква през тази година техният поленов сезон да се развие по-късно от обичайното.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - умерен

    Някои видове прецъфтяха, но ще продължават да цъфтят много други видове житни треви. Ще започне цъфтежът и на тревите в планинските райони. Това може да доведе до образуване на концентриран поленов фон. Но според метеорологичната прогноза през повечето дни се очакват валежи, а честите дъждове поддържат въздуха чист от прашец. .
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

    Увеличава се броят на цъфтящите тревисти и в частност, плевелни видове. Ще продължи цъфтежът при: живовляк, лапад, киселец, козя брада, рапица и ще започне при коприва. Успокояващото е, че техният прашец има сравнително нисък алергизиращ потенциал.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София