• ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – нисък

    През периода ще прецъфтят и липите. Те са последните цъфтящи дървесни видове, които могат да провокират алергични оплаквания.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - висок

    Цъфтежът ще продължи. Част от видовете прецъфтяха, но започват да цъфтят нови видове като: медовица (Holcus lanatus), овсига (Bromus sp) и тимотейка (Phleum pretense). Според метеорологичната прогноза след 20 юни не се очакват съществени валежи. Това ще доведе до установяване на един сериозен въздушен поленов фон. А това, от своя страна, ще води до постоянни алергични оплаквания при сенсибилизираните хора. По-ниска ще е поленовата концентрация в места около големи водни басейни заради по-високата въздушна влажност..
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен, а към края на периода висок

    Някои видове като киселец и живовляк ще прецъфтят. До края на юни се очаква увеличаване на въздушната поленова концентрация като резултат на цъфтежа на по-силно алергизиращи видове като коноп, пелин, коприва и париетария.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София