• ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

    Ако в първите дни на месеца паднат по-сериозни дъждове, те ще отмият дървесния полен и през останалата част от периода въздухът ще е чист поради липсата на цъфтящи алергизиращи видове.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - умерен, на места и висок

    Голяма част от видовете прецъфтяха, но във въздуха ще продължава да се носи значително количество прашец. На места, където тревните площи са били окосени, но не се поддържат,  тревните видове могат да се развият и цъфнат отново. Така например има тревни площи с вторичен цъфтеж на райграс. Ето защо не бива да се спира с окосяването на градинките и парковете. В природата ще цъфтят видовете: медовица (Holcus lanatus), полевица (Agrostis sp.), тимотейка (Phleum , овсига (Bromus ). Повечето цъфтящи растения ще са в планините, но ветровете ще пренасят техния полен и към по-ниските части.
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок

    Започва поленовият сезон на силно алергизиращите видове пелин, коноп, кучешка лобода. Ще продължават да цъфтят живовляк, париетария и коприва.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София