• ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

    Поленовият сезон при дървесните видове приключи.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ -  умерен

    Повечето видове прецъфтяха. В планините ще останат да цъфтят видове като: тимотейка (Phleum), власатка (Festuca), овсига (Bromus), полевица  (Agrostis), садина (Chrysopogon), картъл (Nardus). В по-ниските части на страната ще цъфти основно троскот (Cynodon dactylon).
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок, към края на периода и много висок

    До края на юли ще прецъфтят живовляк, коприва и париетария. През тази година плевели като щир, пелин, коноп и Лободови (Chenopodiaceae) започнаха да цъфтят малко по-рано и през периода се очаква да имат интензивен цъфтеж. Към края на месеца в по-топлите райони може да започне да цъфти и амброзията. Метеорологичната прогноза за периода е за сухо и топло време. Това ще обуславя натрупването на много прашец във въздуха, което може да доведе до алергични оплаквания при сенсибилизираните пациенти.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София