Характерно за периода:
Високите температури и липсата на дъждове през изминалите 10-на дни доведоха до изсъхване на житните треви в по-голямата част от страната. Останаха да цъфтят житните треви във високите части на планините.  

Важно: Започва активния поленов сезон на плевелните и разнотревни видове.

 

  • За София
    Дъждовете на 3 и 4 юли изчистиха въздуха от натрупания дървесен прашец. След  това в отделни дни се улавяха единични поленови зърна от дървесни видове. Отчетените количества житен полен бяха сходни с тези от плевелния. Повечето житни треви в и около града прецъфтяха. Поленовият фон е предимно от пренесен от Витоша и околните планини прашец. Наблюдава се нарастване на количествата плевелен полен от цъфтящите живовляк, коприва, париетария, коноп, пелин и щир.  

  • За Южна България:
    Основният алергизиращ полен във въздуха продължава да бъде от плевелни и разнотревни видове: щир, пелин, париетария и различни видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae). От сем. Житни в ниските части цъфтят царевицата, троскот.
  • За планините:
    В планините продължават да цъфтят немалко видове житни треви.

 

Не забравяйте:

Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.