• ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

    Вече няма цъфтящи алергизиращи дървесни и храстови видове.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ -  нисък

    Метеорологичната прогноза за периода е за много горещо и сухо време. Това ще доведе до изсъхване и на последните житни треви. Около 12-13 август се очакват първите дъждове. Те биха могли да отмият прашеца от въздуха и така да приключи поленовият сезон на житните треви. Понякога през есента се наблюдава вторичен поленов сезон, но за него са нужни подходящи климатични условия като достатъчно почвена влага и средни температури.

  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок

    Сухото и горещо време не пречи на плевелите да се развиват и цъфтят. Във въздуха ще продължават да циркулират поленови зърна от силно алергизиращи видове като пелин, щир и различни видове кучешка лобода (сладка трева - Chenopodium sp). В България има много видове пелин и Лободови. Някои видове прецъфтяха, но започват да цъфтят други. Представителите на сем. Конопови (Cannabaceae)коноп и хмел, ще бъдат в процес на прецъфтяване. Започна да се развива амброзията и към края на периода се очаква увеличаване на нейната въздушна поленова концентрация.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София