Характерно за периода:
Продължава интензивният цъфтеж на плевелни видове, на много малко места ще цъфтят житните треви.  

Важно: 

Очаква се предимно сухо и горещо време. Преобладаващият полен във въздуха отново ще бъде от алергизиращи плевелни видове.

 

 

  • За София
    Горещото и сухо време ще доведе до рязко снижаване на въздушната поленова концентрация от житни треви. На много малко места цъфтят сухолюбиви видове като троскот. Отчетените количества житен полен са по-малки от средните за този период на годината. Повече от 2/3 от отчетения полен във въздушните проби е от тревисти растения, предимно плевелни видове. От алергизиращите разнотревни видове цъфтят щир, пелин, видове от сем. Лободови (Chenopdiaceae) и сем. Конопови. Продължават да се улавят поленови зърна от живовляк и киселец.  

  • За Южна България:

    В процес на прецъфтяване са представители на сем. Лободови (Chenopodiaceae), щир, сем. Конопови, но най-вече различни видове пелин.

  • За планините:
    Дори и във високите части на планините повечето житни треви ще прецъфтят.

 

Не забравяйте:

Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.