• ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

    Няма цъфтеж при алергизиращи дървесни видове.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ -  няма

    Според метеорологичната прогноза през периода 16-31 август се очаква отново сухо и топло време. Това ще доведе до окончателно прецъфтяване и изсъхване на късно-летните видове житни треви.

  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок

    Ще продължават да цъфтят алергизиращите видове: пелин, щир, различни видове от сем. Лободови ( Chenopodiaceae) и амброзия. Най-сериозен проблем ще създава амброзията. Това е агресивен плевелен вид, навлязъл в страната ни преди около 20 години. Растенията са непретенциозни към условията на средата за развитие. Освен в близост с царевични полета, те се разпрострняват край пътища, между мантинелите на магистралите и около железопътни релси. Този вид е топло и сухоустойчив, има леки и лесни за пренос семена с почти 100% кълняемост, което му позволява много бързо да превзема нови територии. За съжаление амброзията цъфти дълго време, като образува голямо количество силно алергизиращ прашец. Ето защо на места цъфтежът води до образуване на сериозен въздушен поленов фон. В държави, където има големи площи с амброзия, по време на цъфтежа се наблюдават масови алергични оплаквания. В България амброзията се среща все по-често. За да се ограничи нейното разпространение, е необходимо тя да се познава и да се унищожава преди цъфтежа.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София