Прогноза за първата половина на месец юни 2011

В началото на юни ще престанат да летят пухчетата на тополите, но за съжаление това няма да доведе до облекчение при полинозните пациенти. Причината е в това, че пухчетата са механичен дразнител, който маскира истинският алерген - житният полен. А той ще продължи да се образува и разпространява през целия месец юни.

Синоптиците очакват като цяло чудесно, слънчево време със слаби ветрове. През първите 10 дни на месец юни има вероятност за по-интензивни валежи от нормалните за месеца. Температурата ще се задържи около 20 градуса. През второто десетневие времето ще утихне, облачността ще намалее, и се очаква значително покачване на средните дневни температури, достигайки стойности от 23 -25 градуса.

Следователно през първите 10 дни има вероятност за по-малки количества прашец във въздуха и по-спокойни дни за пациентите. Сред алергизиращите дървета от градската среда през първата половина на юни в цъфтежен период обикновено са гледичия, липа, черен бъз, айлант. А сред декоративните храсти – маслинка / жив плет/ и булчино цвете. За щастие техния полен е доста лепкав и би провокирал алергична реакция след продължителен близък контакт. Ето защо хора с поленова алергия трябва да избягват да берат цветове за чай или сиропи от липа, лайка или черен бъз.

large_pollen

 

 

И през юни трябва да продължи своевременно окосяване на тревните площи, за да се намалява количеството на житен полен във въздуха. Освен това трябва да се наблюдават и прочистват по-запустялите участъци в населените места защото там започва интензивен цъфтеж на третата важна група алергизиращи растения - плевелните растения – живовлек, лапад, киселец, коприва, кучешка лобода и др.

 

 

 

В обичаен сух и топъл юнски ден въздушните проби съдържат много на брой и разнообразни поленови зърна.

ailand_1

 

 

 

Айлант – често срещано дърво в градската среда.

Цъфти през юни с множество кичести съцветия със силен и сладникав аромат.

 

 

 

 

 

whiteБулчино цвете (Philadelphus coronarius) – много красив парков храст,

наричан още жасмин заради хубавия му аромат.