• ДЪРВЕТА и храсти - Алергологичен риск – няма

    Поленовият сезон при дървесните видове приключи. В по-големите градове въздушното замърсяване, в комбинация със сухо и горещо време, често пъти води до много ранно изсъхване на листата на конските кестени – още в началото на август.  Впоследствие често пъти се наблюдава образуване на нови листа и съцветия с повторен цъфтеж. Може да се наблюдава дори на едно и също дърво част от клоните да са със сухи листа, а на другите клони да има нови листа и цветове. Този цъфтеж обикновено се наблюдава през септември, но не води до оплаквания, защото не се образува достатъчно количество прашец, което да е алергизиращо.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ -  няма

    Няма опасност от вторично развитие и цъфтеж, защото за периода 1-15 септември се очакват високи температури и малки количества краткотрайни валежи.

  • ПЛЕВЕЛИ и разнотревие - Алергологичен риск -  висок

    Метеорологичните условия няма да потиснат развитието и цъфтежа на сухоустойчивите плевелни алергизиращи видове. Водещ алергизиращ вид ще е амброзията, но ще продължат  да цъфтят екземпляри щир, пелин и видове от сем. Лободови и Конопови. При пациентите с алергия към тези видове ще продължат оплакванията и през този период.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София