Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА МАРТ.

  • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – висок

    За България основен причинител на дървесна поленова алергия са представителите на сем. Брезови - леска, елша, бреза и габър. Най-рано цъфтят леска и елша, но те рядко предизвикват сериозни алергологични проблеми. Причините за това са две. Първо, тези два вида имат полен със сравнително по-слаби алергизиращи свойства. И второ, цъфтят във време с динамични метеорологични условия – резки смени на температурите и чести валежи от дъжд или сняг, които водят до много ниски и дори нулеви  въздушни поленови концентрации. Според метеорологичните данни през първата половина на март 2018 година се очакват чести заоблачавания и превалявания. Така, независимо че вече има активен цъфтеж при леска и елша, очаква се въздушната поленова концентрация да е по-ниска от обичайната за периода.
     В по-сухите и топли дни във въздуха ще се носи прашец от следните  алергизиращи видове: елша, кипарисови, тис и ясен. На повечето места леските ще прецъфтят, а към края на периода може да започне цъфтеж при трепетликите.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  няма

     
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  няма

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

 

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София