Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА МАРТ.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен до висок

  Очаква се през първата седмица да има валежи, включително и от сняг. Преваляванията и високата въздушна влажност ще потискат разпространението на прашеца. Повече слънчеви и сухи дни се очакват след настъпването на пролетта – 22 март. Това ще е периодът с по-високи поленови концентрации във въздуха.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  няма

  През периода житните треви ще започнат да се развиват, но ще са далеч от цъфтеж.

   
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

  Ще цъфтят ранни пролетни цветя, които не предизвикват алергични оплаквания: иглики, нарциси, зюмбюли. В по-топлите райони може да цъфтят видове като: глухарче /Taraxacum sp./, паричка /Bellis perennis/, теменужки /Viola sp./, острица /Carex sp./.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

 

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София