Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ПЪРАТА ПОЛОВИНА НА АПРИЛ.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – много висок

  През периода ще цъфтят видовете, които са виновни за най-честата дървесна поленова алергия: бреза и габър. Хората, които имат доказана брезова алергия, трябва да предприемат обичайните мерки за ограничаване на контакта с прашеца:
   - да избягват излизане навън в сухи и топли дни
   - при неотложно излизане е добре да носят очила
   - след прибиране у дома се препоръчва смяна на облеклото, измиване на лицето и косата с вода
  Пациентите, които вземат медикаменти предсезонно, е добре да се свържат с лекуващия ги алерголог.
  Ще цъфтят тополи, някои видове клен и кипарисови. Ранноцъфтящите видове ясен ще бъдат заменени от други видове ясен и така тяхната поленова концентрация ще продължи да е висока.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  няма

  В този период на годината житните треви цъфтят на много малко места и с малко видове. Ето защо не образуват поленов фон, който да доведе до проблеми.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  няма

  Тревистите растения едва сега започват да развиват листна маса и до края на периода не се очаква да достигнат до цъфтеж.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София