Характерно за периода:
Застудяването и валежите от дъжд и сняг през втората половина на миналия месец бяха причината въздушните проби да отчетат нулева поленова концентрация или наличие на единични поленови зърна. 

Важно: Предстоящото затопляне и спирането на валежите ще увеличат концентрацията на дървесен полен и ще обострят алергичните прояви сред сенсибилизираните пациенти. Ще продължи активният цъфтеж на брезите и габъра, особено тези в по-топлите части на страната.

 • За София
  Основното количество поленови зърна във въздуха е от ясените. Причините за това са, че:
  1. Леските в София прецъфтяха и количеството прашец от тях намаля.
  2. Елшите бяха в активен цъфтеж, но те са извън София и високата въздушна влажност пречеше на навлизането на техния полен в града. Общият брой поленови зърна от леска и елша през тази година беше един от най-ниските отчетени за последните 10 години.
  3. Продължава цъфтежът на ясените, с които изобилства София – в паркове, междублокови пространства и градинки, по тротоарите.

 • За Южна България:
  Цъфтят: бреза, габър, върби, някои видове клен и тополи, както и ранните овощни дървета. Във въздуха все още се носи полен от елши. От тези видове алергологичен риск носят само бреза и габър.
 • За планините:
  Студът и снегът все още пречат на развитието на дърветата. Цъфтят много малко екземпляри, което не може да се приеме за начало на новия поленов сезон.

Не забравяйте:

Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.