Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА АПРИЛ.

  • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – много висок

    През втората половина на април ще продължи цъфтежът на представителите на най-силно алергизиращото семейство дървета – Брезови. Ще преобладават поленовите зърна от бреза и габър с тенденция към края на месеца да намаляват поради прецъфтяване. Основните цъфтящи видове за периода освен бреза и габър ще са: видове от сем. Кленови, различни видове дъб, бук, орех, чинар и черница. Най-видими ще са разцъфтелите овощни дървета. Но те са безобидни, защото прашецът им няма алергизиращи свойства и не се носи по въздуха,  защото те се опрашват от насекоми.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  умерен

    Започна цъфтежът на някои видове от сем. Poaceae /житни треви/ и към края на месеца се очаква образуване на поленов фон с клинично значими концентрации, особено в по-топлите части на страната.
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

    Комбинацията от високи температури и добра почвена влажност спомага за бързото развитие на тревистите растения. През периода се очаква да цъфтят някои слабо алергизиращи видове като: рапица, лапад.

Важно:

Ако имате алергични оплаквания към полените на различните растителни видове, в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София