Кои са рисковите дни за страдащите от сенна хрема през ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА МАЙ.

Обикновено месец май е дъждовен. За тази година се очаква през първата половина на месеца дъждовете да са на по-малко места, по-кратки и в по-малък обем. Все повече растения ще са в период на цъфтеж, а слабите дъждове няма да могат да отмиват прашеца. Ето защо се очаква образуване на по-сериозен поленов фон, което ще доведе до оплаквания при пациентите с полиноза. Това налага да се предприемат мерки за ограничаване на контактите с прашеца или да се приемат подходящи медикаменти. 

В битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген.
За лечение приемайте по 1 таблетка на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е то да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген с по 1 таблeтка три пъти дневно.

  • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен

    Във въздушните проби ще се отчита голямо количество прашец, но от видове със слаб алергологичен потенциал, каквито са иглолистните видове – черен и бял бор, смърч, ела. Ще се наблюдава цъфтеж при черен бъз и декоративните храсти в парковете.
  • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  умерен до висок

    Много от житните треви се развиха и ще цъфтят през периода. В населените места, където преминаха мероприятия по ранно окосяване, е възможно поленовата концентрация във въздуха да е по-ниска от обичайната, защото сухият и горещ април доведе до изсъхване на много тревни площи. В районите, които са близо до ливади или в ниските планински части, може да се образува поленов фон, който да провокира оплаквания при вече сенсибилизирани хора. Периодът няма да е подходящ за излети в тези райони за пациенти с алергия към житни треви
  • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

    Ще цъфтят доста видове, които образуват алергизиращ полен – киселец, козя брада, лапад, коприва. Но при тях са необходими повече от 3-4 сухи и топли дни, за да наситят въздуха с клинично значими концентрации полен. Ето защо не се очаква да стартират оплаквания при хора с алергия към плевелен полен.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София