Житните треви продължават да бъдат основните причинители на алергични оплаквания.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен

  В началото на периода ще цъфтят сравнително по-слабо алергизиращи дървета и храсти- черен бъз, маслинка (жив плет), айлант, липа и някои представители на сем. Борови. В планините ще преобладават поленовите зърна на сем. Борови – ела, смърч, а в по-високите части и мура.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  висок

  Ще продължи цъфтежът на много видове от сем. Poaceae/житни /. За радост на пациентите с алергия към житни треви и за съжаление на зрелостниците, метеорологичната прогноза е за ежедневни дъждове в цялата страна. И въпреки че цъфтежът ще продължава и дори ще се увеличава в планините, то по-продължителните и по-интензивните дъждове ще отмиват прашеца и ще спомагат за поддържане на по-ниска въздушна поленова концентрация.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен

  Започват да цъфтят все повече плевелни видове и тревисти растения. В активен цъфтеж ще бъдат: рапица, козя брада, киселец, живовляк. Към края на месеца ще започне да цъфти и копривата.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на май: Житните треви продължават да бъдат основните причинители на алергични оплаквания

Характерно за периода:
Поленовият фон е съставен предимно от дървесен и житен прашец, като поленовият сезон при житните треви се развива много бързо. 

Важно: Въздушната концентрация на полен от житни треви има клинично значими стойности, които могат да провокират алергични реакции.

 • За София
  Във въздуха се смесва полен от градската растителност с този от Витоша и околните планини. Към прашеца на цъфтящите в града  чинар, конски кестен, черен бъз, се добавя и този на черен и бял бор, бреза, бук, дъб и габър от планините. При житните треви се наблюдава цъфтеж на много видове: ливадина (Poa sp.), ежова главица (Dactylis glomerata), власадка (Festuca sp.), пластица (Deschampsia sp.), френски райграс ( Arrhenatherum elatius) и др.

 • За Южна България:
  Повечето алергизиращи дървесни видове прецъфтяха. Остават да цъфтят: черен бъз, липа, айлант. Но основният причинител на алергии продължава да бъде житният полен. От разнотревните видове цъфтят: живовляк, лапад, киселец и коприва.
 • За по-студените райони и планините над 700 м.надм.вис.:
  В период на цъфтеж са предимно иглолистни видове, които образуват огромно количество прашец. Продължават да цъфтят и житните треви.