Нараства поленовата концентрация от плевелни видове

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – нисък

  Във въздуха ще се носят поленови зърна от вече прецъфтяли видове дървета и храсти само в райони, в които не е имало сериозни дъждове. А там, където преминат продължителни дъждове, въздушната концентрация ще е много ниска.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск -  много висок

  В България сем. Poaceae (житни) е представено с повече от 70 рода и стотици видове, разпространени от морското равнище до върховете на планините. Една не малка част от тях вече прецъфтяха, но ще започнат да цъфтят други. В по-влажните места ще цъфтят видове като Holcus lanatus (медовица) и Agrostis alba (полевица). В по-сухите райони - Agropyron (житняк) или Bromus (овсига). Независимо къде се развиват житните треви, те отделят големи количества лек и лесен за разпространение прашец, който образува плътен въздушен фон. Освен това прашецът на житните треви има силни алергизиращи свойства. Ето защо алергична реакция може да се получи след контакт с по-малък брой поленови зърна от житни треви, отколкото от дървесни видове.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен

  През първата половина на юни ще има по-висока поленова концентрация. Ще продължават да цъфтят такива ветроопрашващи се тревисти видове като: киселец, козя брада, живовлек, коприва. Към тях ще се присъединят различни видове от сем. Лободови. В по-топлите райони ще се развиват и видове като щир, париетария и пелин.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на юни: Нарастване на поленовата концентрация от плевелни видове

Характерно за периода:
Приключи поленовият сезон при дървесните и храстови видове. Водещ причинител на алергия до този момент е прашецът на житните треви. 

 • За София
  За разлика от повечето райони на страната времето в София до този момент беше горещо и с по-малко дъждове от очакваното, което доведе до отчитане на висока поленова концентрация. От дървесните видове цъфтят айлант, миризлива върба и липа и насищат въздуха не само със своя силен аромат, но и с прашец. Поленът на житните треви беше основната причина за алергични оплаквания през последните седмици. Независимо, че в града повечето тревни площи бяха окосени, поленовият фон показа по-високи стойности в сравнение с тези от месец май. Причината за това е продължаващият цъфтеж и преносът на прашец от периферните райони, Витоша и останалите планини. Увеличава се броят на цъфтящи плевелни и разнотревни видове като към цъфтящите живовляк, киселец и козя брада се добавиха коприва и видове от сем. Лободови.

 • За Южна България:
  Приключи дървесният поленов сезон. Част от житните треви прецъфтяха и изсъхнаха, но в местата с дъждове започва развитие и цъфтеж на нови видове. Започва подготовка за цъфтеж при много плевелни видове.
 • За по-студените райони и планините над 700 м.надм.вис.:
  Цъфтяха: житните треви, живовляк, коприва, киселец и много билки и цветя. Билките и цветята не са заплаха за предизвикване на алергия, защото те се опрашват от насекоми и техният прашец не се носи по въздуха и няма алергизиращи свойства. Но индиректно те може да предизвикат проблем, ако човек с инсект-алергия събира билки и попадне под жилото на опрашителите.