Въпреки дъждовете, тревният полен ще продължава да е главният виновник за алергичните оплаквания

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Дърветата и храстите прецъфтяха, а дъждовете отмиха техния прашец. Във въздушните проби ще се откриват само единични поленови зърна.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - висок

  След дъждовете, топлото време ще провокира ново развитие на житни треви и нов цъфтеж.  Масовото разпространение на тревите и цъфтежът им на по-високите места са предпоставка за поддържане на сериозен въздушен поленов фон, който ще продължава да предизвиква алергични оплаквания при сенсибилизираните хора.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен, към края на периода и висок

  Киселецът и живовлякът ще прецъфтят, ще продължи цъфтежът на копривите. Ще започнат да  цъфтят по-силно алергизиращи видове като коноп, пелин, париетария.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на юни: Въпреки дъждовете, тревният полен ще продължава да е главният виновник за алергичните оплаквания

Характерно за периода:
Във въздуха продължава да се носи предимно тревен полен.

Важно: Независимо че има ежедневни дъждове, житните треви продължават да цъфтят и да поддържат постоянен въздушен поленов фон.

 • За София
  Прецъфтяват последните дървета – липа, айлант, каталпа. Голяма част от тревните площи в града изсъхнаха и те вече няма да бъдат локален източник на алергизиращ полен. Поленовият фон на София е съставен от житен полен на треви от околните планини и на полен от различни видове като: коприва, живовляк, представители на сем. Лободови, коноп.

 • За Южна България:
  В процес на цъфтеж са:  житни треви, коприва, париетария, някои видове от сем. Лободови. Продължава цъфтежът на някои видове пелин.
 • За по-студените райони и планините над 700 м.надм.вис.:
  В планините има много висока концентрация на житен полен във въздуха. Там цъфтят много треви и ще продължат да създават проблеми на сенсибилизираните туристи.