Житните треви и плевелите ще са основните виновници за алергичните оплаквания

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - в сухите дни висок

  Почти всички по-сериозно алергизиращи видове прецъфтяха. В планините ще цъфтят късно-летни видове като тимотейка (Phleum), овсига (Bromus), садина (Chrysopogon gryllus). В по-ниските и влажни части на страната ще цъфтят тръстики ( Phragmites), а в населените места и в по-ниските планински части троскот (Cynodon dactylon). На места може да започне повторно развитие на някои по-ранни пролетни видове като ежова главица (Dactylis glomerata) или райграс (Lolium sp.).
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен, към края на периода и висок

  През периода ще продължи цъфтежът на живовлек, коприва, париетария и на видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae). Ще започнат да цъфтят по-силно алергизиращи видове като пелин, щир, сем. Конопови.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на юли: Житните треви и плевелите ще са основните виновници за алергичните оплаквания

Характерно за периода:
Очакваните почти ежедневни дъждове значително ще намалят въздушна поленова концентрация.

Важно: Започна поленовият сезон при плевелните видове в комбинация с продължаващ сезон при житните треви.

 • За София
  По-ниските температури и честите и обилни дъждове през втората половина на юни доведоха до отчитане на най-ниски стойности въздушен полен за последните 5 години. В първите 5-6 дни от периода във въздушните проби се отчитаха поленови зърна от липа и иглолистни видове, след което дъждовете изчистиха въздуха. При тревистите видове отчетените поленови зърна от житни треви бяха почти колкото тези от плевелни и разнотревни видове, което не е типично за втората половина на юни. За тази година причината, от една страна, е, че април и май бяха топли и сухи и житните треви се развиха и прецъфтяха много рано и второ, че дъждовете отмиха натрупания във въздуха прашец. От алергизиращите разнотревни видове с най-активен цъфтеж продължават да бъдат коприва, париетария, живовляк, сем. Конопови.

 • За Южна България:
  Основните алергени ще бъдат житният и разнотревният полен. Продължава цъфтежът при видове от сем. Лободови ( Chenopodiaceae), сем. Конопови (Cannabaceae), щир, коприва, париетария и пелин.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Преобладаващият полен продължава да бъде този от житните треви, но очакваните дъждове през периода ще продължават да държат почти нулеви неговите стойности.