Очаква се труден период за алергичните към плевелния полен, с който ще бъде наситен въздухът

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи.
 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - умерен

  Повечето  видове  прецъфтяха. По-интензивен цъфтеж се очаква само в най-високите части на планините. Там ще цъфтят представители от различни родове като: тимотейка (Phleum), келерия (Koeleria), картъл (Nardus). В по-ниските части на страната ще цъфтят основно царевица и троскот (Cynodon dactylon). 
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок, в сухите дни много висок

  Продължава изключително силен да е цъфтежът при живовляк, коприва, щир, Лободови, Конопови, пелин. В по-топлите райони на страната може да започне цъфтежът на амброзията.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на юли: Очаква се труден период за алергичните към плевелния полен, с който ще бъде наситен въздухът

Характерно за периода:
Продължава втората за годината смяна на алергизиращата група. Житните треви отстъпват място на плевелните и разнотревни видове. Очаква се поленовите зърна от плевелни и разнотревни видове да бъдат повече от тези от житни треви.

Важно: Поленовият сезон на късно-летните алергизиращи видове – щир, пелин, Конопови, е в разгара си.

 • За София
  Житният полен ще бъде в количества по-ниски от обичайните за периода. Разнотревният полен ще превишава по количество житния. Преобладаващите цъфтящи разнотревни видове ще са: живовляк, куча лобода, коприва и щир в града. По периферията на София продължават да цъфтят силно алергизиращи видове като щир, пелин и представители на сем. Лободови (Chenopdiaceae), сем. Конопови.

 • За Южна България:
  На места, където житните треви бяха окосени, под влияние на дъждовете през последните дни започна повторно развитие и на места се стигна до слаб цъфтеж. Преобладаващото количество полен във въздуха обаче е от плевелни видове: сем. Лободови (Chenopodiaceae),сем. Конопови (Cannabaceae), щир, париетария и различни видове пелин.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Продължават да цъфтят житните треви. При това с образуване на клинично значим поленов фон.