Продължават да цъфтят силно алергизиращите видове: амброзия, пелин, щир. През тази година поленовият сезон при амброзия започна по-рано и се очаква пикът му е да е в този период

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Вече няма цъфтящи дървесни видове.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск – нисък, в редки дни умерен

  На много места има повторен цъфтеж и в зависимост от близостта в тези места може да възникне обостряне на оплакванията. Те обаче може да са провокирани от цъфтящи плевели, а не толкова от житни треви.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок

  Ще продължат да цъфтят  силно алергизиращите видове: амброзия, пелин,  щир, различни видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae) и Щирови (Amaranthaceae). Най-сериозен проблем ще създава амброзията. Това е много агресивен чужд вид, навлязъл в страната ни. Изключително непретенциозен към условията на средата на обитание, силно сухоустойчив, с бързо развитие, с отделяне на голямо количество прашец и почти 100% кълняемост на семената. Ето защо много бързо превзема нови територии и на места цъфтежът води до образуване на сериозен въздушен поленов фон. От друга страна поленовите зърна имат силни алергизиращи свойства. По тази причина в страни като Русия, САЩ, Франция, Унгария, където има големи площи с амброзия, по време на цъфтежа се алармира за епидемия от алергични оплаквания. През тази година поленовият сезон при амброзия започва по-рано от обикновено и се очаква максимумът да е в през втората половина на август, а не през първите 10-15 дни на септември. Липсата на дъждове ще подпомага образуването на сериозен поленов фон.

Прогноза:

Изготвена на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

 

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на август: Продължават да цъфтят силно алергизиращите видове: амброзия, пелин, щир. През тази година поленовият сезон при амброзия започна по-рано и се очаква пикът му е да е в този период 

Характерно за периода:
Цъфтят предимно плевелни и разнотревни растения.

 • За София
  На много места изсъхналите през юни житни треви, сега цъфнаха отново. За щастие не образуваха поленов фон с клинично значими стойности. В най-голямо количество беше поленът от: живовляк, пелин,амброзия, щир.

 • За Южна България:
  Започна период на прецъфтяване на повечето растения, но остават да цъфтят най-алергизиращите плевелни видове: амброзия и пелин. 
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  На по-високите места цъфтят житни треви, но повечето цъфтящи видове са билки и планински растения, които се опрашват от насекоми и нямат алергизиращи свойства.