Амброзията продължава да е сред главните причинители на алергични оплаквания

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи. През последните години в този период се наблюдава образуване на нови съцветия при конските кестени. На едно и също дърво може да има клони с плодове и изсъхнали листа, а на други клони да се образуват нови листа и цветове.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - няма

  Според метеорологичната прогноза през периода 1-15 септември се очакват леко захлаждане и краткотрайни валежи. При тези условия не се очаква вторичен цъфтеж.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок

  Сухоустойчивите плевелни алергизиращи видове ще продължават да цъфтят. На мястото на прецъфтели растения изникват и се развиват нови. Амброзията ще продължи да цъфти, както и щир, пелин и видове от сем. Лободови и Конопови. Количествата прашец във въздуха се очаква да са по-ниски от необходимите да причинят алергични оплаквания.

Прогноза:

Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

ниска умерена висока много висока въздушна поленова концентрация


Изготвил: Мариела Христова-Савова: биолог в лаборатория „Алергенни препарати” към  БУЛ БИО - НЦЗПБ,  гр. София

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.
При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на септември: Амброзията продължава да е сред главните причинители на алергични оплаквания

Характерно за периода:
Пикът на поленовия сезон при алергизиращите плевелни видове постепенно отминава

Важно:Основен причинител на алергични оплаквания е амброзията.

 • За София
  Във въздуха продължава да циркулира полен от житни треви. С най-голямо количество във въздуха е плевелният и разнотревен полен, като това се дължи в най-голяма степен на цъфтежа на амброзията. За трета поредна година пикът в развитието на амброзията се случва през втората половина на август – началото на септември.

 • За Южна България:
  Поленовият сезон е в своя край поради прецъфтяване на повечето разнотревните видове. Но заради липсата на дъждове въздухът е наситен с по-рано образуван прашец.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Продължават да цъфтят житни треви и късно-летни билки и планински растения без клинично значение.