Поленовият сезон за 2018 година почти приключи.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Вече няма цъфтящи дървесни видове.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - няма

  Поленовият сезон при житните треви също приключи.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

  Очаква се времето да е със сравнително високи температури и на много места почти без валежи. Ето защо ще продължават да цъфтят отделни екземпляри, но те няма да образуват големи количества прашец. Ще продължи да цъфти и амброзията, но с тенденция към прецъфтяване и намаляване на броя поленови зърна във въздуха. В районите без валежи във въздуха ще продължи да се носи по-рано образуван полен. Може да се каже, че до средата на месеца ще приключи поленовият сезон и на плевелните и разнотревни видове.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Поленовият сезон за 2018 г. е към края си.

Поленова информация за септември 2018 г.

Характерно за периода:
Поленовият сезон за 2018 година почти приключи. Продължаваше цъфтеж при някои плевелни видове, в най-голяма степен на амброзията.

 • За София
  Обикновено цъфтящите през септември растения са малко и не образуват поленов фон с клинично значими стойности, а дъждовете отмиват прашеца от въздуха. Но през този септември времето беше с леко по-високи температури и почти без дъждове. Поради това все  още се наблюдаваше цъфтеж при плевелни видове като щир, кучешка лобода, но най-голямата част от отчетените поленови зърна бяха от амброзия. През тази година количеството на отчетените поленови зърна  от амброзия беше най-голямо за последните осем години. Сравнително висока беше и  въздушната поленова концентрация на житен полен. Високата въздушна поленова концентрация доведе до оплаквания при немалко пациенти в София, а вероятно и в регионите с по-широко разпространение на  амброзия. 

 • За Южна България:
  Почти всички алергизиращи растения прецъфтяха, но поради липсата на дъждове техният прашец продължаваше да циркулира във въздуха.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Цъфтяха сухолюбиви неалергизиращи растения.