Умерен, а на места висок алергологичен риск от цъфтежа на дървета и храсти.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – умерен, в някои по-топли места и висок

  За България основен причинител на дървесна поленова алергия са представителите на сем. Брезови - леска, елша, бреза и габър. През първата половина на март във въздуха на повечето места в страната ще преобладава поленът на леските и елшите. Очаква се да цъфнат бряст, трепетлика, тис  и някои видове от сем. Кипарисови. Според метеорологичните данни през първите 15 дни на март 2019 година се очаква по-топло време, почти без валежи. Това ще доведе до по-висока въздушна поленова концентрация. Времето е подходящо пациентите с дървесна поленова алергия да започнат подготовка за предстоящите дни с високи поленови концентрации.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - няма

   
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  нисък

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на март: умерен, а на места висок алергологичен риск от цъфтежа на дървета и храсти.

Характерно за периода:
Различните метеорологични условия в различните години водят до различно начало на поленовия сезон. Първите цъфтящи алергизиращи видове за България са леските и елшите. Леските се срещат често в природата и в населените места. Те образуват множество съцветия – реси, които в топли и сухи години имат потенциал да отделят във въздуха огромно количество прашец и да образуват сериозен поленов фон.
След първата седмица на февруари цъфтежът на леските в населените места и в по-топлите части на страната беше факт. Продължават да се улавят и все по-голям брой поленови зърна от  елшите, което е сигурен признак за наличен цъфтеж.

Важно: Новият поленов сезон стартира в по-голямата част от страната.

 • За София
  През тази година от 10 февруари се наблюдаваше нарастващ брой отчетени поленови зърна от леска и малко елша. Дните с максимална въздушна поленова концентрация бяха 20 и 21 февруари. Общият брой отчетени поленови зърна за месеца се равняваше на средните стойности за февруари. 

 • За Южна България:
  Поленовият сезон започна още в края на месец януари.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Поленовият сезон предстои да започне.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.