Дървесният полен продължава да предизвиква алергологични оплаквания в сухите дни

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – висок в сухите дни

  Според метеорологичната прогноза след 20 март температурите ще се понижат спрямо средните и в последните 5-6 дни на месеца се очакват дъждове. Топлото време до момента ще стимулира цъфтеж при тополи, върби и при по-силно алергизиращи видове като габър и брези. Очакваните дъждове ще възпрепятстват въздушното разпространение на поленовите зърна. В най-топлите региони на страната може да цъфнат и ранни овощни дръвчета, като джанки например, но те се опрашват от пчели и нямат алергизиращ потенциал.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - няма

   

  През периода житните треви ще започнат да се развиват, но е още рано за цъфтеж.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  няма

  Все още няма цъфтеж на алергизиращи разнотревни видове. Ще цъфтят малко ранни пролетни цветя, които не отделят прашец във въздуха – иглики, зюмбюли, нарциси.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на март: Дървесният полен продължава да предизвиква алергологични оплаквания в сухите дни.

Характерно за периода:
Нетипично сухото и значително по-топло от обичайното време през първата половина на месеца доведе до бурен цъфтеж при първите дървесни видове, причиняващи поленова алергия. Във въздуха продължава да се носи само дървесен алергизиращ полен.

Важно: Повечето цъфтящи видове са слабо алергизиращи  - леска, трепетлика, бряст, елша, ясен, тис, някои ранни видове от сем. Кипарисови.

 • За София
  Като се изключат застудяванията на 3 март и около 12-14 март, през останалото време дневните температури бяха над средните за периода. Освен това почти нямаше валежи. Топлото и сухо време през първата половина на периода доведе до прецъфтяване на леските и трепетликите, продължават да цъфтят по-ранните ясени, бряст, тис и отделни видове от сем. Кипарисови. 

 • За Южна България:
  Прецъфтяха:  лески, елши, трепетлика, тис. Предстои цъфтеж на тополите, някои върби, брезите и габъра.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  В по-ниските части цъфтят лески и трепетлики. Но в по-голямата част от планините  все още има сняг и поленовият сезон още не е започнал.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.