Много висок алергологичен риск към полените на бреза и габър.

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – много висок в сухите и ветровити дни

  През първата половина на април преобладаващият полен във въздуха ще продължава да е дървесният.
  Какво да очакваме?
  1. Интензивен цъфтеж при: бреза, габър, различни видове клен, ясен. Пациентите с доказана алергия към бреза или габър трябва да избягват излизания през топлите, сухи  и ветровити дни на април.
  2. В процес на прецъфтяване ще бъдат кипарисови, тополи, върби.
  3. Начало на цъфтеж се очаква при: дъб, чинар, а в края на периода и при черница и орех.
  Повечето от тези видове са сериозни причинители на полиноза, но, за щастие, прогнозата е за чести превалявания, които ще изчистват прашеца от въздуха.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - няма

   

  Все още дори най-ранните житни треви се подготвят за цъфтеж. В по-топлите региони на страната може да започне цъфтеж, но това ще стане в последните дни на периода и няма да е достатъчно интензивен, за да създаде проблеми на сенсибилизираните пациенти.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  няма

  Започва развитието на плевели или други тревисти видове, но преди средата на април до цъфтеж няма да се стигне. Ще продължават да цъфтят видове, чийто прашец не се разпространява по въздуха: нарцис, зюмбюл, лале, глухарче и други цветя.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

 

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на април: Много висок алергологичен риск към полените на бреза и габър.

Характерно за периода:
Все още цъфтят само дървета.

Важно: Продължава цъфтежът на силно алергизиращите бреза и габър.

 • За София
  Отчетените концентрации дървесен полен и полен на видове от сем. Брезови са по-ниски от средните за този период на годината, което се дължи на това, че първите видове – леска и елша, прецъфтяха, а стартът в цъфтежа на брезите малко се забави. В София продължава активният цъфтеж на ясени, различни видове върби, тополи, тис и кипарисови. Продължава цъфтежът и на по-ранните овощни дръвчета, но техният прашец не представлява алергологичен риск, защото не се пренася по въздуха. Те се опрашват от насекоми, предимно пчели и пациенти, алергични към ужилвания от пчели, трябва да стоят по-далеч от цъфнали овошки. 

 • За Южна България:
  Наблюдава се активен цъфтеж на бреза, габър, клен, върби. Започнаха да се развиват житните треви.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Ниските температури ограничиха развитието на поленовия сезон. Цъфтят отделни дървета и не се наблюдава висока поленова концентрация.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.