Поленът на житните треви ще бъде основният причинител на алергични оплаквания.

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – нисък

  Поленовият сезон на дърветата е към своя край. Ще се наблюдава значително намаляване на процента на дървесен и храстов полен. В планините ще преобладават поленовите зърна от сем. Борови – бор, ела, смърч, а в по-високите части - мура. В населените места ще цъфтят ароматни видове като липа, айлант, миризлива върба и декоративни храсти - маслинка (жив плет), булчино цвете и др.  Алергологичният риск се определя като нисък, защото цъфтящите видове нямат силни имунногенни свойства.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - много висок

  В България сем. Poaceae /Житни / е представено с повече от 70 рода и стотици видове, разпространени от морско равнище до върховете на планините. През периода в и около населените места ще цъфтят много видове – Lolium, Holcus, Anthoxanthum, Agropyron, Agrostis, Setaria. Независимо къде се развиват житните треви, те отделят големи количества лек и лесен за разпространение прашец, който ще образува плътен въздушен фон. Добрата новина е, че за първата десетдневка се очакват ежедневни превалявания и това ще намали полена във въздуха и ще облекчи оплакванията на пациентите.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен, на места висок

  През първата половина на юни ще цъфтят все повече ветроопрашващи се тревисти видове – киселец, козя брада, живовляк, коприва.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за първата половина на юни в различните части на България.

Характерно за периода:
Поленът на житните треви ще бъде основният причинител на алергични оплаквания.

Важно: Заради влажното време през първите дни на периода въздушната поленова концентрация ще бъде по-ниска от обичайното, което ще доведе до по-слаба изява на симптомите сред сенсибилизираните пациенти.

 • За София
  По-ниските средни температури през април и началото на май доведоха до забавяне в цъфтежа на дърветата, изместването му с 2 седмици по-късно и съответно нетипично високи стойности на полен във въздуха през втората половина на май и началото на юни. За щастие, около 92% от общия дървесен полен е от иглолистни дървета, които не са алергизиращи. При житните треви също имаше забавяне в цъфтежа. Похвално е, че повечето тревни площи бяха своевременно окосени и поленовата концентрация е по-ниска. Продължава цъфтежът на плевелни и разнотревни видове. 

 • За Южна България:
  Продължават да цъфтят липите, копривата и доста плевели, но основният причинител на алергии е житният полен. Някои видове житни треви прецъфтяха, но са заместени от други видове..
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Цъфтят предимно иглолистни видове – бор, смърч, ела, мура, лиственица. Продължава цъфтежът и при житните треви.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.