Основен алергизиращ фактор ще продължи да бъде поленът от житните треви. Заради топлото време и само епизодичните дъждове се очаква засилване на алергичните оплаквания.

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – нисък

  До средата на периода ще прецъфтят и липите. С това ще приключи поленовият сезон на дървесните видове за 2019 година. Само по най-високите планински части може да продължава цъфтеж при иглолистните видове. Според метеорологичната прогноза през периода не се очакват обилни дъждове. Това ще доведе до по-продължителна циркулация на полен във въздуха след прецъфтяването на съответните дървета и в резултат, ще продължава да се наблюдава един умерен поленов фон.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - висок, на места и много висок

  Цъфтежът ще продължи. Масовото разпространение на тревите е предпоставка за поддържане на сериозна въздушна поленова концентрация, която ще провокира алергични оплаквания при сенсибилизираните хора. В по-ниските и по-топли части заради високите температури повечето треви прецъфтяват и изсъхват по-бързо от обикновено. Въпреки това в населените места е добре да се окосят тревите на колкото се може повече площи като опит да се намали количеството житен полен във въздуха. В районите, близки до планини, ще се очакват по-високи концентрации житен полен поради въздушен пренос от по-високите части към по-ниските. В планините ще се наблюдава много активен цъфтеж и там няма да е добре за туризъм за сенсибилизираните пациенти.
 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  умерен, към края на периода и висок

  Някои видове като кисели треви ще прецъфтят. Все още ще се наблюдава цъфтеж при живовляк, защото в България се срещат много видове с различен период на цъфтеж. Така някои видове вече прецъфтяха, други цъфтят в момента и има видове, чийто цъфтеж предстои. В резултат, за доста дълъг период от време във въздуха има циркулиращ полен от живовляк. През периода ще започнат да цъфтят по-силно алергизиращи видове като коноп, пелин, коприва и париетария. Във високите части ще има изобилен цъфтеж на планински билки и тревисти растения, които  обаче не са алергизиращи.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на юни.

Характерно за периода:
Основен алергизиращ фактор ще продължи да бъде поленът от житните треви.

Важно: Заради топлото време и само епизодичните дъждове се очаква засилване на алергичните оплаквания.

 • За София
  От градската растителност вече прецъфтяха и айлант, черен бъз и някои декоративни храсти като булчино цвете и маслинка (жив плет). Ще продължи цъфтежът на липите. Все още от околните планини може да бъде пренасян дървесен полен от иглолистни видове. От алергизиращите тревисти видове цъфтят житните треви, коприва, живовляк, кисели треви. 

 • За Южна България:
  Основните  причинители  на алергии продължават да бъдат цъфтящите  житни треви и поленът на някои алергизиращи тревисти видове като коприва, париетария, някои видове от сем. Лападови.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Ще продължи цъфтежът на липа и някои високопланински иглолистни видове.   Водещ причинител на алергични проблеми ще продължи да бъде поленът на житните треви.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.