Започна поленовият сезон при алергизиращите плевелни видове!

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - умерен, на места висок

  Повечето от видовете прецъфтяха. На повечето места в страната ще цъфтят значително по-малко видове като: тимотейка (Phleum), царевица (Zea mays), овсига (Bromus ). Ще продължи цъфтежът във високите части на планините и там няма да е добре за пациенти със силно изразена  алергия към житен полен.
 • ПЛЕВЕЛ и РАЗНОТРЕВИЕ - Алергологичен риск - висок

  През периода ще продължи цъфтежът на живовляк, коприва, париетария и на видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae). Ще започнат да цъфтят по-силно алергизиращи видове като пелин и щир.

Прогноза: Изготвя се на база статистически данни за последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на хомеопатичното лекарство Ринитал. То ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания. Производител е Немският хомеопатичен съюз, което гарантира и високото му качество.

Тенденция за първата половина на юли в различните части на България.

Характерно за периода:
Поленовият сезон при дървесните и храстови видове, водещи до алергия, приключи. Това доведе до намаляване на общата въздушна поленова концентрация.

Важно: Започна поленовият сезон при алергизиращите плевелни видове!

 • За София
  През последните 2 седмици преобладаващият дървесен полен във въздуха на София беше този на липите. При тревистите видове отчетените поленови зърна от житни треви и от плевелни растения бяха в равни количества. От алергизиращите разнотревни видове продължава активният цъфтеж на коприва, париетария, коноп  и живовляк. 

 • За Южна България:
  В парковете продължава да се долавя полен на неалергизиращи дървета като например каталпа (Catalpa sp). Житният полен вече не е особен проблем за пациентите, защото повечето видове прецъфтяха. Продължават да цъфтят плевелните алергизиращи видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae), сем. Щирови и пелин. В период на активен цъфтеж са видовете от сем. Копривови и Конопови.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Във въздуха все още на места се долавя полен от иглолистни видове, но с тенденция да намалява. Преобладаващият цъфтеж е при житните треви. От тревистите видове цъфтят много билки, но те не отделят прашец във въздуха и не водят до алергични проблеми при хората.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.