Нараства количеството плевелен полен във въздуха!

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи. Дъждовете ще елиминират натрупания във въздуха прашец.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - умерен

  Почти всички видове прецъфтяха. По-интензивен цъфтеж ще се наблюдава в най-високите части на планините. Там ще цъфтят представители от различни родове като: тимотейка (Phleum), келерия (Koeleria), картъл (Nardus). В по-ниските части на страната ще цъфтят царевица и троскот (Cynodon dactylon).

 • ПЛЕВЕЛИ - Алергологичен риск -  висок, в някои дни много висок

  Дъждовете в края на първата половина на юли наситиха почвите с влага, което в комбинация с високи температури ще доведе до бурно развитие на тревисти видове растения. През периода ще приключи цъфтежът при живовляк и париетария.  Ще продължи да има цъфтеж при коприва, особено на места, където е била окосявана. В период на активен цъфтеж ще бъдат  силно алергизиращите видове: пелин,  щир, видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae). В по-топлите райони на страната ще започне да цъфти амброзията. За периода 17-25 юли се очаква постепенно повишаване на температурите без дъждове. Затова в дните преди първия дъжд може да се отчете много висока въздушна поленова концентрация.

Прогноза: Изготвена  на база статистически данни за въздушната поленова концентрация през последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Той комбинира 3 добре подбрани съставки – галфимия, кардиуспермум, луфа, които ще ви помогнат да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания.

Тенденция за втората половина на юли.

Характерно за периода:
На много места поленовият сезон при житните треви приключи.

Важно: Нараства количеството плевелен полен във въздуха!

 • За София
  Независимо че дърветата прецъфтяха още през юни, в началото на юли все още във въздушните проби  на София се улавяха значителни количества поленови зърна от липа и иглолистни видове – 41% от всички отчетени поленови зърна. Причината е, че тези видове образуват огромни количества прашец, който се отлага върху стени, покриви, почва, кора и листа на дърветата и при вятър се връща във въздуха. Една немалка част от този полен се издига във високите части на атмосферата и при навлизане на влажен фронт поглъща въздушната влага, натежава и се спуска към земната повърхност. На практика, за да се изчисти въздухът от този прашец, е необходимо време от около месец или чести и интензивни дъждове. През тази година в периода 1-15 юли житният полен беше около 26%, а плевелният  – 33% от общия брой поленови зърна във въздуха на София. Повечето житни треви прецъфтяха, а от  алергизиращите разнотревни видове продължиха да  цъфтят живовляк, коприва, париетария, Конопови. Развиха се и започнаха да цъфтят силно алергизиращи видове като щир, пелин и представители на сем. Лободови (Chenopdiaceae). 

 • За Южна България:
  Преобладаващото количество полен във въздуха беше от плевелни видове: сем. Лободови (Chenopodiaceae), щир, париетария  и различни видове пелин.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Все още цъфтят високопланинските житни треви и много разнотревни видове – цветя и билки, чийто прашец не представлява алергологичен риск, защото те се опрашват от насекоми и поленът им не циркулира във въздуха.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.