Поленовият сезон приключи както за дървесните и храстовите видове, така и при житните треви. Ще продължат да цъфтят силно алергизиращите видове: амброзия, пелин, щир.

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Няма цъфтеж при алергизиращи дървесни видове.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - нисък

  Според метеорологичната прогноза през периода 16-31 август се очакват малък брой превалявания. Не се очаква повторно развитие на житни треви. Във въздуха ще циркулират единични поленови зърна от прецъфтелите треви. Ще цъфтят малко сухо- и топлоустойчиви видове като троскот и белизма.
 • ПЛЕВЕЛИ и РАЗНОТРЕВИЕ - Алергологичен риск - висок

  Ще продължат да цъфтят силно алергизиращите видове: амброзия, пелин, щир, а ще прецъфтяват повечето видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae) и Конопови (Cannabaceae). Най-сериозен проблем ще създава амброзията. Това е един инвазивен вид, навлязъл в страната ни преди малко повече от 20 години. Изключително непретенциозен към условията на местообитание, силно сухоустойчив, с бързо развитие, с отделяне на голямо количество прашец и почти 100% кълняемост на семената. Ето защо много бързо превзема нови територии и на места цъфтежът води до образуване на сериозен въздушен поленов фон. Продължителният контакт с постоянен поленов фон може да доведе до развитие на алергия към прашеца на амброзията, който има изключително силни алергизиращи свойства. Установено е, че вдишването на 10-ина поленови зърна от вече сенсибилизиран човек може да доведе до алергичен пристъп. В страните, в които тези растения са естествено разпространени, през месеците, когато цъфтят, се говори за епидемия от алергични оплаквания. За да не се допусне безконтролно развитие на амброзия в България, е необходимо тя да се познава и с нея да се води борба с цел контролиране на находищата.

Прогноза: Изготвя се на база статистически данни за последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на хомеопатичното лекарство Ринитал. То ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания. Производител е Немският хомеопатичен съюз, което гарантира и високото му качество.

Поленова информация за периода 1-15 август 2019 г. в различните части на България.

Характерно за периода:
поленовият сезон приключи както за дървесните и храстовите видове, така и при житните треви. Продължават да цъфтят разнотревните растения, предимно  плевели  и такива, свързани с човешката дейност (рудерални), видове.

Важно: В период на цъфтеж е амброзията!

 • За София
  Високите температури и малкото дъждове доведоха до изсъхване и на житните треви в планините. Отчетените през периода поленови зърна от житни треви бяха значително по-малко от средните стойности.  Сухото и топло време не е проблем за  развитието на плевелни и рудерални растения. В резултат, във въздуха се носеха много поленови зърна от алергизиращи късно-летни видове като: пелин, амброзия, щир, конопови и лободови.  Във въздушните проби общият брой отчетени поленови зърна от разнотревни видове беше 5 пъти по-голям от този на житните треви. 

 • За Южна България:
  Започва  период на прецъфтяване на растенията  от сем. Лободови  (Chenopodiaceae), щир, париетария и пелин.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  Само на някои влажни и сенчести места може да има цъфтящи житни треви. Основната част от цъфтящите растения са билки, които нямат алергизиращи свойства.  Пациентите с полиноза могат спокойно да посещават планините.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.