Ще продължат развитието и цъфтежът на сухоустойчивите плевелни алергизиращи видове. Водещ алергизиращ вид ще е амброзията.

 

 • ДЪРВЕТА - Алергологичен риск – няма

  Поленовият сезон при дървесните видове приключи.

 • ЖИТНИ ТРЕВИ - Алергологичен риск - няма

  Няма опасност от вторично развитие и цъфтеж, защото горещото и сухо време през август доведе до изсъхване на тревите.
 • ПЛЕВЕЛИ и РАЗНОТРЕВИЕ - Алергологичен риск - висок

  Ще продължат развитието и цъфтежът на сухоустойчивите плевелни алергизиращи видове. Водещ алергизиращ вид ще е амброзията, особено в Северна България. Ще продължат да цъфтят някои видове от сем. Лободови и Щирови. При пациентите с алергия към тези видове ще продължат оплакванията и през този период.

Причините амброзията да е толкова сериозен проблем са следните:

 1. Образува огромно количество прашец със силни алергизиращи свойства.
 2. Расте и цъфти през най-сухите месеци, така че поленът се задържа за дълго във въздуха и образува постоянен поленов фон. Продължителният контакт на човек с даден полен може да доведе до проява на алергични оплаквания.
 3. Лесно се разпространява в природата и бързо превзема нови територии, което води до развитие на повече растения, респективно: по-висока въздушна поленова концентрация и по-дълъг период на полинизация.

 

Прогноза: Изготвя се на база статистически данни за последните години, съпоставени с метеорологичната прогноза за периода.

Важно:  А в битката срещу сенната хрема можете да се доверите на хомеопатичното лекарство Ринитал. То ще ви помогне да се справите с неприятните алергични симптоми - кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит, както и да направите профилактика на организма преди периода на очаквания алерген. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.

При остри симптоми приемайте по 1 табл. на всеки час, до максимум 12 табл. на ден, докато настъпи подобрение. След това намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал се изразява с употреба на 3х1 табл. на ден, като за най-добри резултати тя трябва да започне поне 6 седмици преди очаквания алерген.

Успешното приложение на Ринитал в борбата със сенната хрема е доказана в множество клинични изследвания. Производител е Немският хомеопатичен съюз, което гарантира и високото му качество.

Поленова информация за периода 16-31 август 2019 г. в различните части на България.

Характерно за периода:
Поленовият сезон при алергизиращите плевелни видове за 2019 г. достигна своя максимум.

Важно: Основен причинител на алергични оплаквания беше амброзията.

 • За София
  Повечето житни треви прецъфтяха, но сухото време и лекият вятър поддържаха постоянен поленов фон във въздуха. Топлолюбивите и сухоустойчиви плевелни растения се развиваха бурно. Отчетените поленови зърна от плевелни и разнотревни видове в София бяха почти 6 пъти повече от броя поленови зърна от житни треви. В групата на разнотревните растения около 44% от отчетените поленови зърна бяха от вида Пелинолистна амброзия. 

 • За Южна България:
  По-голямата част от алергизиращите видове прецъфтяха, но поради липсата на валежи във въздуха продължаваха да циркулират много поленови зърна от силно алергизиращи видове като: амброзия, щир, кучешка лобода.
 • За по-студените райони и планините над 700 м. надм. вис.:
  На по-влажни и сенчести места продължаваше да цъфти париетария. Във въздуха се носеше прашец от по-ниските места от пелин, амброзия, живовляк, сем. Щирови и сем. Лободови.

 Не забравяйте: Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сенната хрема. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки, които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сезонния алергичен ринит. Лекарството възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви.