Прогноза за периода 01-15 юли 2011

Месец юли обикновено е един от най-топлите месеци в годината. Метеорологичната прогноза за тази година е - средна месечна температура около 30-33 градуса, а по най-високите върхове до около 18-20 градуса. В по-ниските части на планините се очакват температури около 22-24 градуса. Възможни са и краткотрайни, но силни валежи. През първите десет дни на месеца може да има югоизточни ветрове и слаби валежи, а през втората десетдневка - бързо затопляне и повишаване на температурите.

По-прохладното време в планините ще е добра алтернатива на горещите и задушни градове, но не и за хората с поленова алергия. В районите с по-висока надморска височина се очаква да има все още цъфтеж при липите. През юли в планините на по-големи площи има повече цъфтящи видове треви отколкото в градовете. За това и риска да се засилят оплакванията след разходка в планината през този месец са по-големи. Досега планините имаха по-ниски въздушни поленови концентрации и се препоръчваше пациентите да ги посещават. Обратното - през месец юли е по-добре да се правят почивки край морето или други водни басейни , където въздушната влажност е висока, а поленовата концентрация – ниска.

В цялата страна ще продължи цъфтежа при плевелните растения – щир, пелин, лободови, коприва и др. Сред тях най-силно алергизиращи са поленовите зърна на различните видове пелин. Ето как изглеждат под микроскоп най-важните дразнители във въздуха през юли:

1