Терминът "алергия" се използва за описание на острата реакция на имунната система на организма към вещество, което е безвредно за повечето хора. Имунната система на алергичния човек възприема алергените като заплаха и произвежда специален тип антитела (IgE), за да атакува нашествениците. Това провокира други кръвни клетки да освободят определени химикали (сред които и най-големият медиатор на алергиите – хистаминът) и така възникват неприятните симптоми на алергичната реакция.

При алергична реакция се нарушават обонянието, зрението, вкуса, може да се провокира силно раздразнение, увреждания. Алергичната реакция се изразява с широк кръг симптоми: от сърбеж в носа и упорито кихане, през водниста хрема, напълно запушен нос и загуба на обонянието, мъчителен сърбеж, зачервяване и сълзене на очите, конюнктивит, парене и сухота в гърлото, дрезгав глас и кашлица. Проява на алергия може да са кожните обриви. В екстремни ситуации при алергична реакция може да се стигне до астматични оплаквания със задух и анафилактичен шок, в най-лошия случай да се стигне дори до смърт.

Може да има много причини за възникване на някой от горепосочените симптоми, затова при подобни оплаквания, както и ако имате съмнения, че проявявате алергия или дадена непоносимост, трябва да потърсите съвет от вашия личен лекар.

Сезонният алергичен ринит, популярен под названието сенна хрема, се счита за най-често срещаната алергия. Алергичният ринит е възпаление на носната лигавица, съпроводено с кихане, водниста хрема, запушен нос, сърбеж в носа и очите и др. Тревните полени са най-честите причинители на сенна хрема, разпространяват се в периода между май и юли. Освен тревните полени, чести причинители на алергии се явяват полените на дървета, храсти и други растения, с което рисковият период за болните от сенна хрема се увеличава (информация за разпространението на полените в България може да намерите тук).

Не подценявайте проявите на алергия като кихане, водниста хрема, запушен нос, сърбеж в носа и очите и др. На пръв поглед леката форма на сенна хрема изглежда безобидна, но алергичният ринит не само значително понижава качеството на живот (с главоболие, нарушения на съня, сънливост, умора и намаляване на трудоспособността), а и подготвя пътя за други заболявания. Счита се за фактор с висок риск за развитие на бронхиална астма, води до повишена податливост към респираторни инфекции, може да провокира поява на назални полипи или хронично възпаление на синусите. Затова при симптоми на сенна хрема потърсете помощ от своя личен лекар, консултирайте се със специалист алерголог.

Алергията е хронично заболяване, чието лечение изисква комплексни мерки. Избягването на алергените е сред най-важните фактори алергията да бъде държана под контрол, но не винаги е възможно да се предпазите от полените, акарите на домашния прах, от контакт с животни. Освен превантивните мерки, които задължително трябва да вземате, за да се предпазите от алергените, можете да направите предсезонна профилактика с хомеопатични средства преди предполагаемия алергичен период. Профилактиката ще намали остротата на симптомите, ще модулира алергичното възпаление. Хомеопатичното лечение възстановява равновесието на имунната система, постепенно оплакванията и алергичните пристъпи намаляват, крайната цел е окончателното им прекратяване.

Като хомеопатична регулираща терапия се препоръчва употребата на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал. Добре е да се приема превантивно – 6 седмици преди предполагаемия алергичен период. Така се активират самооздравителните сили на организма и при поява на полените острите оплаквания са значително по-слаби.

Първата стъпка е да се идентифицира причината за проблема. Някои случаи на алергии са лесни за диагностициране, но други изискват сериозни медицински изследвания. Диагнозата на алергията може да се затрудни от това, че много от симптомите са характерни и за други заболявания. Затова е важно да наблюдавате състоянието си и да следите за специфични промени. Личният ви лекар и специалистът алерголог може да ви зададат въпроси, свързани със следните детайли:

 • Кога се проявяват симптомите – в коя част на деня, в кой период от годината?
 • По-изострени ли са през нощта, отколкото през деня?
 • Кога се влошават – на открито или когато сте у дома?
 • Контактите с животни влошават ли състоянието ви?
 • Има ли връзка между определени храни и влошаването на състоянието ви?
 • Всеки контакт с предполагаемия алерген ли води до поява на симптомите?
 • Подобрява ли се състоянието ви, когато сте на почивка?

След евентуално провеждане на тестове и идентифициране на алергена, вашият лекар ще ви препоръча най-подходящото лечение и мерки за подобряване на състоянието ви.

Започнете приема на Ринитал поне 6 седмици преди началото на индивидуалния алергичен сезон. Най-добри са резултатите, когато Ринитал се приема често и редовно съобразно препоръчителната дозировка. Оставете таблетките да се разтворят в устата. Така активните съставки проникват в кръвта директно през устната лигавица.

За профилактика на сенна хрема с Ринитал приемайте 3 пъти дневно по 1 таблетка Ринитал поне 6 седмици преди началото на индивидуалния алергичен сезон.

Няма никакви пречки Ринитал да се приема едновременно с други медикаменти, които са били предписани от вашия личен лекар или алерголог. Не са наблюдавани лекарствени взаимодействия.

 • Oстър стадий на алергичен ринит: по 1 таблетка на всеки час (до 12 таблетки дневно).
 • След подобряване на симптомите: 3 пъти по 1 таблетка дневно за 3-4 седмици.
 • За профилактика: 3 пъти по 1-2 таблетки дневно за 6-8 седмици преди предполагаемия алергичен сезон.
 • Oстър стадий на алергичен ринит: от 1 до 12 г. по 1 таблетка на всеки 2 часа (до 8 таблетки дневно).
 • След подобряване на симптомите: 3 пъти по 1 таблетка дневно за 3-4 седмици.
 • За профилактика: 3 пъти по 1 таблетка дневно за 6-8 седмици преди предполагаемия алергичен сезон.

Ринитал е комплексен хомеопатичен продукт без лекарско предписание, който се разпространява в аптечната мрежа.