Сенната хрема

Когато през пролетта и лятото при хубаво време ни тегли на открито, за някои хора започва няколкомесечно мъчение. Дали и вие сте от тези, за които така бленуваните топли сезони са свързани с неприятни пристъпи на кихане, течащ нос и сърбящи, зачервени очи? Тогава сте сред мнозината, които страдат от алергичен ринит, популярен още като сенна хрема.

Какво представлява тя?

Още от античната медицина са описани реакции на чувствителност, които днес наричаме алергични. През 16-ти век Парацелз е забелязал съвпадението между цъфтежа на розите и появата на определени оплаквания като хрема, кихане, сърбеж. А през 1873 г. шотландският лекар Блекли установява връзката между полените и заболяването.

За разлика от хремата при вирусни инфекции, сенната хрема не се проявява с висока температура. Сезонният алергичен ринит е алергично обусловена хрема, повтаряща се всяка година през определени седмици и месеци. Оттук става ясна разликата с по-редкия целогодишен алергичен ринит, който през цялата година се причинява от определени вещества (домашен прах, животински косми, гъбни спори и др.).

Сенна хрема

Сезонният алергичен ринит е неспецифичен възпалителен процес с алергична природа. Засегната е лигавицата на носа, забелязват се един или няколко от следните симптоми: запушен нос, хрема, кихане и сърбеж.

Знаете ли, че...

Алергиите са едно от най-честите заболявания! Почти всеки пети споделя, че страда от алергия, а тенденцията е възходяща. Най-честосрещана е алергичната хрема, от която страдат над 10% от населението. Наблюдава се много рядко при малки деца, обичайно заболяването се изявява при ученици, подрастващи и млади хора. Честотата и тежестта му постепенно намаляват с нарастване на възрастта.

  • Сенната хрема е най-разпространеното атопично заболяване;
  • Разпространеността на алергичен ринит сред населението достига до 15% в Северна Америка и до 24% в страните от Европа;
  • Заболеваемостта от алергичен ринит е нараснала около 2 пъти за последното десетилетие, особено сред децата;
  • Всеки дванадесети ученик, завършващ училище в САЩ и Европа, страда от алергичен ринит;
  • Алергичният ринит се счита за фактор с висок риск за развитие на бронхиална астма (в 45-69%).