Следните практични съвети за ежедневието могат да ни помогнат изобщо да не допуснем появата на алергичната хрема или да облекчим настъпващите оплаквания.

Да избягваме полените.
Първата и най-важна мярка при сенна хрема е да се ограничи или избегне контакта с причиняващите алергията полени. При пациенти със сенна хрема подходящи дестинации за пътуване през лятната отпуска са морето и планината. Къмпингът би трябвало да се избягва, тъй като човек е изложен на голямо натоварване с полени. При алергия към полените на ливадните треви трябва да се избягва и престоят в близост до поляни по време на цъфтежа на тревите.

Информираност за разпространението на полените.
Когато знаете кои полени предизвикват сенната хрема, има възможност да проверите тяхното разпространение и концентрация. Открийте нужната ви информация тук или от регионални радиостанции или метерологични служби в интернет.

Да се избягва образуването на полени.
Който има тревна площ пред къщата си, трябва да поддържа тревата късо окосена Така не се образуват цветове и не се разпространяват полени.

Пребиваване в затворени помещения.
На открито, особено при сухо, топло и ветровито време човек е изложен най-силно на полените. За това е препоръчително по време на индивидуалното разпространение на полените, особено сутрин, да останем вкъщи при затворени прозорци и врати. Пациенти със силно изразена чувствителност трябва да избягват повишеното поленово натоварване, като се откажат от градинска работа.

Защита в превозните средства.
И при пътуване с колата прозорците трябва да останат затворени. Допълнително се препоръчва монтиране на поленов филтър във вентилационната уредба на превозното средство.

Полените се пренасят у дома след престой на открито.
Сенната хрема може да се подържа и в закрити поме­щения, когато чрез косите и дрехите са пренесени много полени. Премахването им се постига чрез редовно миене на косата, почистване на стъклата на очилата и смяна на облеклото. Носените през деня дрехи не трябва да се оставят в жилищните помещения или нощем в спалнята. Мокро почистване на жилището предотвратява завихрянето на полените от вентилатори или прахосмукачки.

Да се пазим от домашния прах.
В домашния прах най-често се намират целогодишно присъстващи алергени, като екскрементите на акара на домашния прах. Алергенният домашен прах (най-голямото му количество е в спалнята) може да се намали чрез използването на акаронепропускливи калъфи на дюшеците и избягването на прахозадържащи предмети - открити етажерки за книги, завеси и килими, мебели с тапицерия. Алергичните деца все пак може и да не се отказват от любимото си мече: плюшените играчки могат надежно да бъдат прочистени от акари чрез замразяване в найлонова торбичка във фризера.
При алергия към домашния прах също се препоръчва почивка високо в планината. Акарите на домашния прах не могат да живеят на височина над 1200 м.

Да държим надалеч животинските алергени.
Премахването на пухените завивки или отказа от домашни животни може да доведе до подобрение на състоянието на болния.

Да ограничим плесените
Важна предпоставка за ограничаване на развитието на плесените е намаляване на локалната влажност чрез подходяща циркулация на въздуха. Когато подобна мярка не е възможна, развитието на плесените може да се потисне чрез антимикотични вещества в боята на стените или спрейове. Когато предпазните и изолационни мерки не са достатъчни да подържат оплакванията поносими, е показано медикаментозно лечение.